Visa produkter i

Intresselista

🏷️ OBS VI TILLÄMPAR DAGSPRISER TILLSVIDARE!
 Calexico Wood

Köpa Ädelträ, Teak, Mahohny, Valnöt och Ceder virke till lågpris

Yakisugi - Shou sugi ban

** Alla brädor är slipade minst en gång, Windy-alternativen är slipade två gånger. **


Montering
Liksom vanligt trä, under torra och varma sommardagar drar även värmebehandlat trä ihop sig och sväller i regn. När du installerar brädor under fuktiga förhållanden är det därför rekommenderat att lämna mindre glipor än önskat, eller till och med undvika glipor helt. I varmt väder, när träet är mycket torrt, bör du å andra sidan lämna avstånd som tillåter för svällning.

Varje bräda har sitt eget unika mönster, struktur och nyans. Därför föreslår vi att du noggrant kontrollerar och sorterar dina brädor innan du påbörjar monteringen. Om du strävar efter en enhetlig estetik, kan du arrangera brädorna från mörkare till ljusare nyanser. Detta möjliggör även placeringen av de finaste brädorna på mer synliga platser och de mindre attraktiva brädorna på mindre synliga platser.

För att säkerställa hållbarheten och stabiliteten i din konstruktion rekommenderar vi användning av rostfria skruvar, ankarspikar eller träskruvar som är minst 2,5 gånger längre än brädans tjocklek. Vid montering bör du hålla ett avstånd på minst 5 cm från långsidans kant och minst 2 cm från kortsidans kant. Fäst spikar eller träskruvar med intervall på 40-60 cm för att upprätthålla en säker och stabil konstruktion.

Skötselråd
Använd vatten och en mjuk borste för att avlägsna damm eller andra föroreningar från träytan. Undvik användning av högtryckstvätt och särskilt grova borstar.

För att bibehålla träets kvalitet rekommenderar vi att alla snitt och kanter behandlas med träolja. Vid beställning kan vi inkludera Woca-olja för att applicera på träytan.

För att bevara det brända träets ursprungliga utseende bör det oljas med jämna mellanrum. För fasader rekommenderas detta vart 5 - 10 år. Om du föredrar att låta träet åldras naturligt över tiden, behöver du inte använda olja alls. Oljan tillför främst färg, och det brända träet i sig ger skydd. Detta är en traditionell metod som används i Japan.

Innan du monterar Yakisugi-panel, låt det acklimatiseras under några dagar. Förvaring bör ske i det rum där träet ska monteras om det används inomhus. Om det är avsett för fasader eller terrasser, förvara det utomhus några dagar. Viktigt är att träet förvaras torrt och i skugga. Ju längre träet får acklimatisera sig, desto mindre kommer det att röra sig efter monteringen.Yakisugi-Shou-sugi-ban (pris/kvm)

24-01-12: Vi relanserar produkten med ny leverantör och nya profiler.
Att bränna och förkolna träytor har en lång tradition i Sverige och Norden för att göra träet motståndskraftigt mot röta och mögelpåväxt i bla. gärdsgårdsstörar och bryggpålar. I Japan, där denna teknik kallas Yakisugi, har man bränt trä i hundratals år till i huvudsak husfasader där bla. den förkolnade ytans brandskyddande egenskaper eftersträvats. Just motståndskraften mot väder och vind tydliggörs av det japanska templet Horyu-Ji från år 711. Det är världens äldsta existerande träbyggnad och har utförts i just Yakisugi.

*Riktpriset innefattar kärnfura, hyvling och bränning.


MÅTT BESKRIVNING PRIS (kr)   
Fasadpanel furu, 8 olika brända ytor med variation - se bild (Fuji - Fuji Windy, Kobe - Kobe Windy, Hokaido - Hokaido Windy, Kyoto - Kyoto Windy, Osaka - Osaka Windy, Tokyo - Tokyo Windy, Nara - Nara Windy, Niko) tjocklek 18/20 x bredd 95/120/145 mm, . *Riktpris 1250 kr/kvm. Offert